Traženje po stranama:
Dodaj među omiljene.

Računovođa.com
Portal sa računovodskim i poreznim informacijama
Vijesti:

 

Vlada o uvođenju instituta osobnog bankrota

Obnova zahtjeva za doplatak za djecu

Aktualno:

 

 

 

 

 

Ne propustite!

Narodne novine Službeni list

Tečajna lista HNB

ePorezna

Sudski registar trgovačkih društava

Registar poslovnih subjekata - DZS

Registar poslovnih subjekata

Središnji obrtni registar

Evidencija zadruga

Regos

Porezna uprava

Fina

Ministarstvo gospodarstva

Državni ured za reviziju

Revizorska komora

HZZO

HUB

HZZ

HGK

HOK

HANFA

HNB

Proračunsko računovodstvo

Državni inspektorat

Carinska uprava

HZMO

Portal javne nabave

HZZOZZR

Neprofitno računovodstvo

Vlada.hr

Moja uprava

DZS

Hitro.hr

Visoki trgovački sud

AZTN

 

 

Tiskanje obrazaca
(za pogled trebate Adobe Acrobat Reader)

OBRASCI FINANCIJSKIH I STATISTIČKIH IZVJEŠTAJA

OBRASCI R-Sm

OBRAZAC ID

 

  Prva strana > Plaće i zapošljavanje > Dnevnice, putni troškovi >> Neoporezive isplate dnevnica za službena putovanja

Neoporezive isplate dnevnica za službena putovanja

Broj klase: 121-02/07-01/3
Urudžbeni broj: 513-07-21-01/07-2
Mjesto: Zagreb
Datum: 13.6.2007.
Naslov: Neoporezive isplate dnevnica za službena putovanja

Od poreznog obveznika primili smo upit koji se odnosi na isplatu dnevnica za službena putovanja u inozemstvo. U upitu je navedeno da je porezni obveznik upućen od svoga poslodavca na službeni put u Italiju, na kojemu je u toj državi ukupno proveo 58 sati i 30 minuta, a u tuzemstvu ukupno 20 sati. Porezni je obveznik zbog dobivenih različitih tumačenja postavio pitanje na koliko deviznih i kunskih dnevnica ima pravo po tom službenom putovanju.

Člankom 10. točka 9. Zakona o porezu na dohodak ('Narodne novine' broj 177/04) propisano je da se porez na dohodak ne plaća na primitke radnika i fizičkih osoba iz članka 14. stavak 1. istoga Zakona po osnovi naknada, potpora i nagrada koje im isplaćuje poslodavac i isplatitelj primitka odnosno plaće, do propisanih iznosa.

Člankom 13. stavak 2. točke 13. i 14. Pravilnika o porezu na dohodak ('Narodne novine' broj 95/05, 96/06) propisano je da se u skladu s odredbama članka 10. točka 9. Zakona o porezu na dohodak, oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada ne smatraju iznosi što ih poslodavci isplaćuju svojim radnicima, između ostalih dnevnice u zemlji do 170,00 kuna dnevno za službeno putovanje koje traje više od 12 sati dnevno te dnevnice u inozemstvu do iznosa i pod uvjetima utvrđenim propisima o izdacima za službena putovanja za korisnike državnog proračuna.

U tom smislu dnevnice za službena putovanja u inozemstvo uređuje Uredba o izdacima za službena putovanja u inozemstvo koji se korisnicima državnog proračuna priznaju u materijalne troškove ('Narodne novine' broj 50/92, 73/93) i Odluka o visini dnevnice za službeno putovanje u inozemstvo za korisnike koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna ('Narodne novine' broj 8/06). Člankom 9. Uredbe o izdacima za službena putovanja u inozemstvo koji se korisnicima državnog proračuna priznaju u materijalne troškove propisano je da ako se izdaci za službeno putovanje u inozemstvo obračunavaju dnevnicom, jedna dnevnica obračunava se za svaka 24 sata provedena na službenom putovanju u inozemstvu, a i za ostatak vremena duži od 12 sati. Za ostatak vremena od osam do 12 sati obračunava se pola dnevnice. Za izdatke za službeno putovanje koje traje duže od 12 sati obračunava se jedna dnevnica, a za službeno putovanje koje traje duže od osam sati pola dnevnice. Prema članku 11. navedene Uredbe dnevnice utvrđene za stranu državu u koju se službeno putuje obračunavaju se od sata prelaska granice Hrvatske, a dnevnice određene za stranu državu iz koje se dolazi - do sata prelaska granice Hrvatske.

U skladu sa navedenim odredbama Uredbe o izdacima za službena putovanja u inozemstvo koja se korisnicima državnog proračuna priznaju u materijalne troškove, a vezano uz odredbe članka 13. stavak 2. točka 14. Pravilnika, proizlazi da poslodavac može radniku neoporezivo isplatiti po jednu dnevnicu za službeno putovanje u inozemstvo za svaka 24 sata provedena na službenom putovanju u inozemstvu, a za ostatak vremena od 8 do 12 sati provedenih na službenom putovanju u inozemstvu pola dnevnice i to prema iznosima propisanim za pojedine države iz Odluke o visini dnevnice za službeno putovanje u inozemstvo za korisnike koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna ('Narode novine' broj 8/06).

Navedeno znači da u slučaju iz postavljenog upita, a za svrhe oporezivanja, poslodavac može radniku neoporezivo isplatiti 2,5 dnevnice za službeno putovanje u inozemstvo te 0,5 dnevnice za službeno putovanje u zemlji, s obzirom da je na službenom putovanju radnik proveo ukupno 78 sati i 30 minuta te da mu ukupno pripada neoporezivi iznos od 3 dnevnice.

Međutim, napominjemo da u dijelu koji se odnosi na prava radnika da mu poslodavci nadoknade nastale troškove na službenom putovanju nisu mjerodavni propisi o porezu na dohodak već odredbe kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili ugovora o radu koji obvezuju poslodavca. Zbog navedenog moguće je da poslodavac ima obvezu radniku isplatiti veći ili manji iznos dnevnica za službena putovanja od neoporezivih iznosa koji su propisani spomenutim Pravilnikom o porezu na dohodak, pa će ako ima obvezu isplatiti iznos veći od neoporezivog ili bez ispunjenih propisanih uvjeta za neoporezivu isplatu biti obvezan po toj osnovi radnicima utvrditi i oporezivati primitak po osnovi nesamostalnog rada (plaću).

Porezna upravaNatisni trenutno stran
Korisnik:

Elektronska adresa, sa kojom ste se registrirali (primjer: ime@vasdomen.hr)
 
Lozinka:

 
Zapamti me na ovom kompjutoru (7 dana):

Da li ste zaboravili lozinku?
Registracija


Prijava na e-vijesti

...

Tražite računovodski servis?

RAČUNOVODSTVENI, KNJIGOVODSTVENI I REVIZIJSKI POSLOVI; POREZNO SAVJETOVANJE

Obrazovanje, tečajevi, seminari

...

Literatura

Korisni linkovi

Telefonski imenik

Hina

Prognoza vremena

Temperature mora

Kakvoća mora

Stanje na cestama

Sjednice i odluke Vlade RH

 

Porezno in pravno savjetovanje!

...

Programska oprema

Računovodstveni programi

 
Virusi!

...

Najtraženije:
obrazac id1 id i idd naknade obrasci r-sm amortizacijske stope potvrda o rezidentnosti test službeni put obrazac id putni troškovi sudski registar trgovačkih društava pdv plaća -1' amortizacija porez po odbitku id obrazac stope amortizacije id 1 naknada
Najsadržaj:
knjiga popisa robe naknada putni troškovi amortizacija amortizacijske stope id i idd id 1 sudski registar poslovnih subjekata Sudski registar trgovačkih društava PDV Registar poslovnih subjekata Obrazac ID obrazac id1 devizno poslovanje stope amortizacije Sudski registar RH službeni put naknade Obrasci R-Sm