Traženje po stranama:
Dodaj među omiljene.

Računovođa.com
Portal sa računovodskim i poreznim informacijama
Vijesti:

 

Vlada o uvođenju instituta osobnog bankrota

Obnova zahtjeva za doplatak za djecu

Aktualno:

 

 

 

 

 

Ne propustite!

Narodne novine Službeni list

Tečajna lista HNB

ePorezna

Sudski registar trgovačkih društava

Registar poslovnih subjekata - DZS

Registar poslovnih subjekata

Središnji obrtni registar

Evidencija zadruga

Regos

Porezna uprava

Fina

Ministarstvo gospodarstva

Državni ured za reviziju

Revizorska komora

HZZO

HUB

HZZ

HGK

HOK

HANFA

HNB

Proračunsko računovodstvo

Državni inspektorat

Carinska uprava

HZMO

Portal javne nabave

HZZOZZR

Neprofitno računovodstvo

Vlada.hr

Moja uprava

DZS

Hitro.hr

Visoki trgovački sud

AZTN

 

 

Tiskanje obrazaca
(za pogled trebate Adobe Acrobat Reader)

OBRASCI FINANCIJSKIH I STATISTIČKIH IZVJEŠTAJA

OBRASCI R-Sm

OBRAZAC ID

 

  Prva strana > Porezi, prirezi, naknade > Porez na dobit >> Porez po odbitku na usluge poslovnog i poreznog savjetovanja

Porez po odbitku na usluge poslovnog i poreznog savjetovanja

MIŠLJENJA SREDIŠNJEG UREDA

Broj klase: 410-01/06-01/1112
Urudžbeni broj: 513-07-21-01/07-2
Mjesto: Zagreb
Datum: 16.4.2007.
Naslov: Porez po odbitku na usluge poslovnog i poreznog savjetovanja

Obratio nam se porezni obveznik "A" iz Zagreba, s pitanjem u svezi oporezivanja porezom po odbitku usluga poslovnog i poreznog savjetovanja. Postavljeno je pitanje plaća li se porez po odbitku na takove usluge u slučajevima u kojima je u primjeni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Nastavno dajemo mišljenje.

Prema odredbi članka 31. stavak 1. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04, 90/05 i 57/06), porez po odbitku jest porez kojim se oporezuje dobit koju ostvari nerezident u Republici Hrvatskoj. U stavku 6. istoga članka propisano je da se porez po odbitku plaća i na usluge istraživanja tržišta, poreznog i poslovnog savjetovanja i revizorske usluge, plaćene inozemnim osobama.

 

U članku 51. stavak 1. Pravilnika o porezu na dobit (Narodne novine br. 95/05.), propisno je da tuzemni isplatitelj naknada, od kojih se utvrđuje porez po odbitku prema članku 31. Zakona nerezidentima koji su rezidenti država s kojima Republika Hrvatska primjenjuje ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, obvezan je prilikom isplate obračunati, obustaviti i uplatiti porez po odbitku na način određen ugovorom i Zakonom. U stavku 4. istoga članka propisano je da ako se pri isplati naknada iz članka 31. Zakona ne plaća porez po odbitku, na temelju primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, primatelj naknade može umjesto obrasca Zahtjeva dostaviti samo potvrdu o rezidentnosti od nadležnog inozemnog poreznog tijela.

 

Budući da Republika Hrvatska pri zaključivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja primjenjuje Model OECD, u pravilu, prema ugovorima se dobit od poslovanja društva jedne države ugovornice oporezuje samo u toj državi, osim ako društvo posluje u drugoj državi ugovornici preko stalne poslovne jedinice koja se u njoj nalazi. Uz navedeno, ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja spadaju u međunarodne ugovore koji su po svojoj snazi iznad tuzemnog zakonodavstva.

 

U skladu s navedenim, u slučajevima plaćanja naknade za usluge istraživanja tržišta, poreznog i poslovnog savjetovanja i revizorske usluge, ne plaća se porez po odbitku kada je primatelj naknade rezident države ugovornice s kojom je u primjeni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (osim ako samim ugovorom nije drukčije uređeno). Primatelj naknade dokazuje da je rezident države ugovornice na temelju ovjerenog obrasca Zahtjeva iz članka 51. stavak 3. Pravilnika o porezu na dobit, a umjesto obrasca Zahtjeva može dostaviti samo potvrdu o rezidentnosti od nadležnog inozemnog poreznog tijela.

Natisni trenutno stran
Korisnik:

Elektronska adresa, sa kojom ste se registrirali (primjer: ime@vasdomen.hr)
 
Lozinka:

 
Zapamti me na ovom kompjutoru (7 dana):

Da li ste zaboravili lozinku?
Registracija


Prijava na e-vijesti

...

Tražite računovodski servis?

RAČUNOVODSTVENI, KNJIGOVODSTVENI I REVIZIJSKI POSLOVI; POREZNO SAVJETOVANJE

Obrazovanje, tečajevi, seminari

...

Literatura

Korisni linkovi

Telefonski imenik

Hina

Prognoza vremena

Temperature mora

Kakvoća mora

Stanje na cestama

Sjednice i odluke Vlade RH

 

Porezno in pravno savjetovanje!

...

Programska oprema

Računovodstveni programi

 
Virusi!

...

Najtraženije:
obrazac id1 id i idd naknade obrasci r-sm amortizacijske stope potvrda o rezidentnosti test službeni put obrazac id putni troškovi sudski registar trgovačkih društava pdv plaća -1' amortizacija porez po odbitku id obrazac stope amortizacije id 1 naknada
Najsadržaj:
knjiga popisa robe naknada putni troškovi amortizacija amortizacijske stope id i idd id 1 sudski registar poslovnih subjekata Sudski registar trgovačkih društava PDV Registar poslovnih subjekata Obrazac ID obrazac id1 devizno poslovanje stope amortizacije Sudski registar RH službeni put naknade Obrasci R-Sm