Traženje po stranama:
Dodaj među omiljene.

Računovođa.com
Portal sa računovodskim i poreznim informacijama
Vijesti:

 

Vlada o uvođenju instituta osobnog bankrota

Obnova zahtjeva za doplatak za djecu

Aktualno:

 

 

 

 

 

Ne propustite!

Narodne novine Službeni list

Tečajna lista HNB

ePorezna

Sudski registar trgovačkih društava

Registar poslovnih subjekata - DZS

Registar poslovnih subjekata

Središnji obrtni registar

Evidencija zadruga

Regos

Porezna uprava

Fina

Ministarstvo gospodarstva

Državni ured za reviziju

Revizorska komora

HZZO

HUB

HZZ

HGK

HOK

HANFA

HNB

Proračunsko računovodstvo

Državni inspektorat

Carinska uprava

HZMO

Portal javne nabave

HZZOZZR

Neprofitno računovodstvo

Vlada.hr

Moja uprava

DZS

Hitro.hr

Visoki trgovački sud

AZTN

 

 

Tiskanje obrazaca
(za pogled trebate Adobe Acrobat Reader)

OBRASCI FINANCIJSKIH I STATISTIČKIH IZVJEŠTAJA

OBRASCI R-Sm

OBRAZAC ID

 

  Prva strana > Zakonodaja > Osobni bankrot >> Vlada o uvođenju instituta osobnog bankrota

Vlada o uvođenju instituta osobnog bankrota

Cilj uvođenja instituta osobnoj bankrota je razviti sustav koji će prezaduženim građanima, koji više ne mogu plaćati svoje obveze, omogućiti da reprogramiraju svoje obveze ili im omogućiti novi početak, a vjerovnicima omogućiti ravnomjerno namirenje njihovih tražbina, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je uvojila polazne osnove za uvođenje instituta osobnog bankrota.

Osobni će se bankrot, kako je objašnjeno, moći provesti nad imovinom fizičkih osoba kad postane jasno da netko u razumnom roku nije u stanju plaćati svoje novčane obveze ili je njegov dug u odnosu na njegovu imovinu tako visok da je jasno kako svoje obveze neće moći plaćati ni u višegodišnjem razdoblju.

Taj će institut omogućiti da prezaduženi građanin - dužnik sredi svoje financije kroz neformalna tijela, komore, savjetovališta, centre za mirenje ili kroz formalna (sudska) tijela da se s vjerovnicima dogovori o mogućnostima refinanciranja svoga duga, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Uz građane koji će sami moći pokrenuti postupak stečaja nad svojom imovinom to će moći učiniti i njihovi vjerovnici, primjerice banke ili kartičarske kuće, svi kod kojih se zadužio.

Po podacima iz polaznih osnova, zaduženost građana kod banaka je u samo pet godina, od 2003. do kraja 2008. porasla za 230 posto, sa 55 milijardi kuna na 126,5 milijardi kuna.

Osobni bankrot, koji će se provoditi pred sudovima, imat će i za dužnike i vjerovnike najskuplje i najozbiljnije posljedice, čime se potiče sporazumno i obzirno rješavanje sporova, kazao je Bošnjaković.

U tom će se postupku imenovati povjerenika koji će voditi postupak, a ako se građanin i njegov vjerovnik nisu u stanju dogovoriti oko povjerenika, njega će odrediti sud s liste registriranih izmiritelja, odvjetnika, sudskih vještaka ili sl.

Povjerenik će također stranke pozvati na dogovor na neformalnim tijelima, a ako one to ne uspiju postići u roku tri do šest mjeseci, podnijet će sudu listu svih vjerovnika i dužnikovih obveza, ali i plan po kojem će se osobni bankrot dovršiti.

Nakon toga sud će saslušati vjerovnike i dužnika i odlučiti hoće li se povjerenikov plan provesti, hoće li dužnik i dalje osobno upravljati imovinom i financijama ili će se možda dogoditi i otpis dugova.

Bošnjaković je najavio da će nakon današnjeg usvajanja smjernica posebna radna skupina pripremiti zakonski tekst o osobnom bankrotu.

Zakon će, predviđeno je, propisati i vođenje registra potrošača, odnosno dužnika koji su u stečaju, s obzirom da se osobni bankrot nad istim dužnikom se može provesti slijedećih deset godina.

Vlada.hr

27. siječnja 2011Natisni trenutno stran
Korisnik:

Elektronska adresa, sa kojom ste se registrirali (primjer: ime@vasdomen.hr)
 
Lozinka:

 
Zapamti me na ovom kompjutoru (7 dana):

Da li ste zaboravili lozinku?
Registracija


Prijava na e-vijesti

...

Tražite računovodski servis?

RAČUNOVODSTVENI, KNJIGOVODSTVENI I REVIZIJSKI POSLOVI; POREZNO SAVJETOVANJE

Obrazovanje, tečajevi, seminari

...

Literatura

Korisni linkovi

Telefonski imenik

Hina

Prognoza vremena

Temperature mora

Kakvoća mora

Stanje na cestama

Sjednice i odluke Vlade RH

 

Porezno in pravno savjetovanje!

...

Programska oprema

Računovodstveni programi

 
Virusi!

...

Najtraženije:
obrazac id1 id i idd naknade obrasci r-sm amortizacijske stope potvrda o rezidentnosti test službeni put obrazac id putni troškovi sudski registar trgovačkih društava pdv plaća -1' amortizacija porez po odbitku id obrazac stope amortizacije id 1 naknada
Najsadržaj:
službeni put Sudski registar RH stope amortizacije devizno poslovanje knjiga popisa robe id i idd Obrazac ID Registar poslovnih subjekata obrazac id1 PDV Sudski registar trgovačkih društava sudski registar poslovnih subjekata id 1 naknade Obrasci R-Sm amortizacijske stope amortizacija putni troškovi naknada